Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Będzie kulturalnie i kulinarnie, a przede wszystkim po cieszyńsku

Cieszyńska kuchnia, tańce, obrazy cieszyńskich artystów, konkursy - te i wiele innych atrakcji czeka na wszystkich sympatyków Cieszyna już jutro (15.04).

Większość miast, państw, regionów może pochwalić się czymś szczególnym, wyjątkowym i charakterystycznym tylko dla nich. Taki bez wątpienia jest Cieszyn. W tym historycznym mieście każdy z pewnością zwróciłby uwagę na coś innego. Bogactwo Cieszyna stało się impulsem do tego by zorganizować wieczór cieszyński pod hasłem: „Promujemy cieszyńskie”.

Na wydarzenie to, które odbędzie się już w najbliższy piątek (15.04) zaprasza Galeria Sztuki „Puls” w Cieszynie oraz Hotel „Liburnia”. Idea powstała z chęci promowania "skarbów" Cieszyna, chodzi tu o produkty regionalne, które cieszą się rosnącą popularnością wśród turystów, a także uznaniem mieszkańców miasta. Powrót do zapomnianych smaków i zapachów z przeszłości, pozwoli kultywować to, co nasza ziemia ma najcenniejszego i zainteresować osoby spoza miasta naszą kulturą i wyjątkowością. Mamy nadzieję, że akcja ta będzie dla innych zachętą do promowania Cieszyna i pokazania jego walorów turystom – zwracają uwagę organizatorzy.

W piątek (15.04) w hotelu „Liburnia” w Cieszynie nie zabraknie więc tego wszystkiego co cieszyńskie. Będziemy mogli zobaczyć obrazy cieszyńskich artystów m.in. Dariusza Orszulika, Stefanii Bojdy, czy Radosława Plucińskiego, a także wziąć udział w aukcji. Gościem specjalnym wieczoru będzie Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej im. J. Marcinkowej. Zespół nie tylko zaśpiewa ale również zaprosi wszystkich chętnych do nauki tańca „Cieszynioka”.

Organizatorzy zaplanowali również liczne konkursy z nagrodami. Będzie konkurs „Rozpoznaj kto namalował”. Osoba której uda się odgadnąć, kto namalował dany obraz otrzyma nagrodę. Będą to oczywiście produkty cieszyńskie, czyli obraz Dariusza Orszulika, przedstawiający pejzaż cieszyński oraz bon na regionalną kolację o wartości 100 zł – zdradzają organizatorki Teresa Pawłowska z Galerii Sztuki „Puls” oraz Zofia Wszołek z Hotelu „Liburnia”.

Ogłoszono również konkurs na logo całego cyklu wydarzeń pod hasłem: „Promujemy cieszyńskie”. Ponieważ organizatorki i pomysłodawczynie chcą by impreza ta na stałe wpisała się w kalendarz cieszyńskich wydarzeń kulturalnych. Na projekty czekamy do piątku (15.04). Zwycięzcę chcemy ogłosić właśnie na wieczorze cieszyńskim. Jeżeli prace nie wpłyną, bądź jeżeli nic nam nie przypadnie do gustu, konkurs przedłużymy. Czekają oczywiście atrakcyjne nagrody – zachęca Teresa Pawłowska.

I wreszcie coś dla fanów domowej kuchni. Na wieczór cieszyński przygotowano specjalne menu z daniami Śląska Cieszyńskiego. Potrawy przygotowujemy na podstawie starych, tradycyjnych przepisów cieszyńskich. Przystawką będzie Zulc, czyli galaretka z nóżek wieprzowych podana z cebulką, octem i świeżym pieczywem. W naszym menu znajdziemy też rosół po cieszyńsku z domowym makaronem i kluską wątrobianą. Naszym wyśmienitym daniem głównym, docenianym przez wielu klientów, zarówno miejscowych, jak i turystów będą pieczone żeberka na babraczce, przygotowanej z gotowanych ziemniaków, gotowanej kapusty kiszonej, okraszonej skwarkami z boczku lub słoniny – zdradza nam szefowa kuchni w hotelu „Liburnia” Anna Bajak.

Każdy będzie więc mógł znaleźć coś dla siebie. Tą akcją chcielibyśmy sprowokować cieszyniaków, do tego, żeby zaczęli mówić, co uważają za typowo cieszyńskie, godne polecania i czym naprawę chcemy się pochwalić. W momencie, kiedy pada takie pytanie, lista pojawia się bardzo długa. Sam fakt, że to wymieniają, powoduje, że uświadamiają sobie, że naprawdę mamy dużo wspaniałych i pięknych rzeczy w Cieszynie – podkreśla Teresa Pawłowska, która zwraca uwagę na jeszcze jedną ważną kwestię. Nauczmy się chwalić i cieszyć tym co mamy dobrego.

Wydarzenie honorowym patronatem objął Burmistrz Cieszyna Ryszard Macura. „Promujemy cieszyńskie” odbędzie się w najbliższy piątek (15.04) w restauracji Hotelu „Liburnia”. Impreza rozpocznie się o godzinie 19.00. Wstęp wolny.

 

MSZ

Wydarzenie pod patronatem portalu ox.pl

źródło: ox.pl
dodał: MSZ

Komentarze

2
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2016-04-14 16:11:59
efelinqa: prawdziwy \"ZULC\" PANIE REDAKTORZE TO GALARETKA TYLKO Z MIĘSEM !!!!!! BEZ ŻADNYCH GROSZKÓW, MARCHEWEK I INNYCH DZIWADEŁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2016-04-15 06:43:55
krzysztof.mm: efelinga<br />no może u was tak było - widać babcię było stać na wrzucanie mięsa do zulcu.<br />\&quot;Zulc, czyli galaretka z nóżek wieprzowych podana z cebulką, octem i świeżym pieczywem\&quot; - i to jest klasyka, i tego się trzymać.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: