Dobre kalorie w Cieszynie
Gdzie w Cieszynie można skosztować kuchni „stela”? Takie miejsce znajdziemy przy ul. Bobreckiej 15, czyli zaledwie 400 m od cieszyńskiego Rynku. Podają tam m.in. takie rarytasy ze Śląska Cieszyńskiego, jak kminkulę na maślónce z całymi ziymniokami, czy gałuszki fusate ze szpyrkami i maślónkóm.
Nie brakuje też dań bardziej światowych przerobionych na wersję "stela", czyli przygotowanych na lokalnych produktach i tak, możemy skosztować przykładowo carpaccio „stela” z dodatkiem świeżego tymianku podane z chrupiącą bułeczką, steka z polędwicy wołowej „stela” (najlepszej w regionie) na aksamitnym sosie maślanoziołowym podanego z opiekanymi ziemniakami i mixem sałat oraz pajszli, czyli flaków po cieszyńsku.
Miłośników kuchni wegetariańskiej zachwyci bogaty wybór pierogów i sałatek. Warto spróbować między innymi pierogów z kaszanką, ze szpinakiem i kaszą jaglaną lub z ciecierzycą i kolendrą. Inne ciekawe propozycje dla jaroszy to sałatka eko z kaszą jaglaną, sałatka ze swieżym szpinakiem i placki z blachy ze szpinakiem.
Ekotradycja to prawdziwa fabryka dobrego smaku. Tutejsza kuchnia oparta jest na produktach ekologicznych, tradycyjnych, dostarczanych od lokalnych producentów żywności. W karcie znajdziemy też takie ciekawe pozycje, jak gęsie żołądki z dodatkiem brandy podane na grzance, policzki wołowe duszone w winie podane z ziemniakami puree i fasolką szparagową, suma afrykańskiego w migdałach z sałatką chłopską oraz te bardziej tradycyjne, jak placek ziemniaczany z blachy podany z niecodziennymi dodatkami, bo z serem roztropickim, oscypkiem i borówką czy tradycyjną roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Łasuchom polecamy lody chałwowe na „skoczowskiej” śmietance przygotowane przez pracowników Restauracji lub szarlotkę na gorąco podaną z lodami i bitą śmietaną.
- Makarony, kluski, pierogi, placki i wiele innych potraw czy składników przygotowujemy sami, ręcznie, w tradycyjny sposób – mówi Bożena Duda-Oździńska, właścicielka Ekotradycji. – Sami przygotowujemy, dla własnych potrzeb i nie tylko, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, buraczki w słoikach, które zaprawiamy według własnych receptur bez grama konserwantów. Stanowią one "perełki" w dzisiejszej gastronomii. Ekotradycja, czyli fabryka dobrych kalorii, zaprasza i życzy smacznego!
Przypominamy, że Ekotradycja to pierwsza restauracja na Śląsku Cieszyńskim łącząca ekologię z tradycją, oferująca potrawy i napoje „eko” oraz „bio”. Szczegółowe menu restauracji Ekotradycja można sprawdzić tutaj.
| Warto wpaść do Ekotradycji, zwłaszcza, że teraz, przed otrzymaniem rachunku, wystarczy podać jedno hasło, by zapłacić mniej za każdą potrawę z karty. Przez całe wakacje na hasło OX.PL otrzymamy 20% rabatu na 100% dań w menu! |
Rozwiązanie konkursu:
W kolejnym już konkursie organizowanym przez restaurację Ekotradycja, prosiliśmy o podanie jak największej ilości potraw wchodzących w skład koryta "Stela" - doskonałej propozycji na wszelkie imprezy okolicznościowe. Wygrywają 3 osoby, które jako pierwsze podały odpowiedź najbardziej zbliżoną do prawidłowej.
Prawidłowa odpowiedź to:
Golonka, karczek grillowany, kaszanka, schabowy, kurczak grillowany, pierogi, ziemniaki opiekane, kapusta zasmażana, dekoracja.
Najbliżej prawidłowej odpowiedzi byli użytkownicy:
Basia32 - I miejsce - kolacja przy świecach dla dwojga w restauracji Ekotradycja
Kaamilaa - II miejsce- 50% rabatu na dania z karty (oprócz alkoholu)
Belezo - III miejsce - 25% rabatu na dania z karty (oprócz alkoholu)
Gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnym konkursie, który już w przyszłym tygodniu! Zwycięzców zapraszamy do restauracji Ekotradycja i prosimy o zabranie dowodu osobistego w celu weryfikacji.
Menu i więcej informacji na temat oferty restauracji Ekotradycja znajdziecie na stronie ekotradycja.cieszyn.pl.
Godziny otwarcia Restauracji:
niedziela - czwartek 12.00-20.00
piątek, sobota 12.00-20.00 (lub dłużej, w zależności od zainteresowania gości)
Rezerwacje (także ogródka letniego) pod numerami telefonów:
662 199 293
(33) 85 11 888
artykuł sponsorowany
33